Upplandsleden/Gästrikeleden etapp 16 Långhäll – Hemlingeby(Gävle) 19 km

Upplandsleden/Gästrikeleden etapp 16 Långhäll – Hemlingeby(Gävle) 19 km

Vi avslutar vår vandring mellan Stockholm och Gävle i det fyrverkeri av färger höstens skogar bjuder på.

Soligt, vindstilla och 16-17 grader men ändå höstens klara luft och vackra färger. Kanske är skogen som bäst i oktober! Vi var tillbaka vid den fina rastplatsen på gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Upplandsleden är slut så vi fortsätter på Gästrikeleden. Förutom att skogen känns mer norrländsk i sin karaktär förstärks norrlandskänslan av att vandringsstigen är markerad med skyltarna för en skoterled.

Etappen är lättvandrad och har nästan ingen höjdskillnad. Den bjuder på varierande vandring i flera olika naturtyper. Den inledande vandringen passerar igenom Långhällsskogens naturreservat för att därefter gå igenom ett jordbrukslandskap med spridda bondgårdar. Under en del går vi bredvid den märkliga Korsnäs-rännan. En tre mil lång trä-akvedukt som byggdes i slutet av 1800 talet när Korsnäs flyttade sin produktion från Falun till Gävle hamn. Den sista delen går igenom området som tillhör Hemlingeby friluftsområde. Det välbesökta området har många stigar och leder och vi passerar flera vackert belägna och välskötta rastplatser.

Vi liksom ett äldre par vi träffar när vi passerar bondgården i Kubbo är förfärade över att man bitvis totalt har kört sönder leden med fyrhjulingar och motorcyklar. På våra många vandringar på lederna runt Stockholm är det första gången vi stött på detta problem och vi kan gissa att det beror på att detta område bitvis ligger väldigt otillgängligt och det därför är svårt att sätta dit lagbrytarna.

För att kunna genomföra denna etapp behöver man ställa en bil vid skoterparkeringen en knapp kilometer öster om vindskyddet vid gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Platsen nås via en allt smalare grus- och skogsväg från södra delen av Skutskär. Den andra bilen parkeras vid slalombacken i Hemlingeby friluftsområde söder om Gävle. Vad skyltar och broschyrer än säger är den här etappen 19 kilometer.

2013-10-08 19:39