Upplandsleden Etapp 9 Kobol – Gisslarändan 21 km

Upplandsleden Etapp 9 Kobol – Gisslarändan 21 km

Tystnad i vildmarken

Etappen startar där Upplandsleden korsar vägen vid Kasbol busshållplats nära Storkärren naturskyddsområde.

Den första delen har en vacker vy från en udde i den stora avlånga sjön Vällen och forsätter sen genom skogen mot en annan stor avlång sjö som heter Gisslaren. Leden på denna första del av etappen är rimligt väl markerad men stigen syns nästan inte till. Det är förvånansvärt stenig och det är omöjligt att hålla vanlig takt på grund av den svåra terrängen. Leden följer en bäck och man kan se kanoter.

Efter Kolarmora förändrats naturen radikalt och skogen öppnas upp och blir lättare att gå. Leden följer stranden av sjön Gisslaren som är helt obebyggd och erbjuder en fantastisk vildmarkskänsla.

Har du tur kan du, liksom vi, se tjäder och vildsvin. Det finns också gott om rester av kolproduktion som kan förklara varför flera namn på platser i området var relaterade till kol. Leden lämnar sjön och den återstående delen till etappmålet Gisslarändan är lättvandrad på grusvägar eller stigar.

Man kan bli förundrad över att hitta sådan vildmark så nära Stockholm. Om du letar efter fullständig tystnad i naturen, är detta en sträcka att vandra.

2013-07-19 12:14