Upplandsleden Etapp 8 Knutby – Pansarudden 19,5 km

Upplandsleden Etapp 8 Knutby – Pansarudden 19,5 km

Skog och historia

Etappen startar vid badplatsen vid sjön Hosjön strax utanför Knutby och det sanka området norr om sjön gör att leden går på en mycket lång och, om det regnar, extremt hal gångbro. Det finns en vacker belägen rastplats med vindskydd på en kulle med utsikt över en damm med det egendomliga namnet Stor Tickul.

Nästa del av leden är lättgången mot Vällnora, som är den första av två gamla kvarnbyar i området. Kvarnen byggdes 1684 och det finns också ruiner av en masugn, smedja och andra gamla byggnader. De flesta av dem är från den första halvan av 1800-talet och en del används idag som sommarbostäder.

Ytterligare två kilometer österut kommer man till byn Bennebol med nästan samma ruinsamling. Besök gärna den lilla men mycket informativa historiska utställningen innan du fortsätter genom skogen i riktning mot Fyrväpplingen fiskecamp. Naturen förändras här och liknar norra Sveriges tallskogar

Efter fiskecampen förändras skogen igen och man vandrar i John Bauers miljöer med fallna trädstammar och tjocka lager av mossa på varje sten. Det är som att du inte skulle bli förvånad om ett troll dök upp bakom en sten. Skogen blir mycket tät innan du når etappmålet vid Pansaruddens naturskyddsområde.

Denna etapp av Upplandsleden är mycket varierande med vissa delar i väldigt vild och tät skog och andra delar som passerar gamla industriområden. Det finns flera förändringar av naturtyper längs vägen och massor av möjligheter att göra avstickare till små naturvårdsområden och gamla slott. Stigen är många gånger obefintlig men ledmarkeringarna i terrängen är ovanligt bra.

Det är otroligt att du kan gå en hel dag på en markerad led bara sex mil från Stockholm och inte träffa en person.

2013-07-19 12:12