Upplandsleden Etapp 17 - Bålsta - Skokloster 19 km

Upplandsleden Etapp 17 - Bålsta - Skokloster 19 km

En fristående etapp av Upplandsleden som är lättvandrad och varierad nära vattnet.

Äntligen sommar, sol och vandring! Denna etapp av den tidigare västra Upplandsleden börjar i Bålsta och går norrut till Skoklosters slott. Då den första delen av etappen går igenom Bålsta valde vi att starta vid Badplatsen strax norr om Yttergrans kyrka. Till en början går leden runt ett gigantiskt grustag men dyker sen in i skogen för att följa vattnet. Efter bron vid Varpsund går man vidare längs vattnet, nu på vänster sida.

Det blir så småningom dags att passera skoklosterhalvön vilket ger fri sikt åt alla håll men tråkig vandring då leden här följer några större vägar. Vi åt vår lunch på gräsmattan bakom Häggeby kyrka och solen och den fina utsikten gjorde att vi satt en stund för länge. Efter att ha kommit in i bebyggelsen vid Måttan kan man välja hur man vill spendera sina sista 7 kilometer då leden delar sig. Antingen kan man gå norrut genom skogen med möjlighet för en avstickare till Nedre Sånka där det finns en campingplats. Eller så kan man, som vi gjorde, gå österut mot vattnet. Det sistnämnda vägvalet syns inte på kartan men det är väl uppmärkt i terrängen. Denna del av etappen är intressant då leden här är rejält kuperad där den går fram längs strandlinjen. På flera ställen finns det fina badplatser, stora blomsterängar och ofta fin utsikt. Man kan också se färska spår efter bäver.

Så småningom skymtar vi det stora vita slottet i Skokloster som är väl värt ett besök. Det finns flera fik och restauranger för den som är hungrig.

Denna fristående etappen av Upplandsleden är lättvandrad och varierad nära vattnet. Lägg gärna lite tid på att besöka slottet.

Magnus Brink 2014-05-20

www.b4adventures.se

2014-05-20 15:10