Upplandsleden etapp 15 Marma – Älvkarleby – Långhäll 22,1 km

Upplandsleden etapp 15 Marma – Älvkarleby – Långhäll 22,1 km

Upplandsledens Pärla!

Den första delen av den här etappen kallas Upplandsledens Pärla och det är bara att hålla med. Det är lätt vandring längs Dalälvens glittrande vatten på väl utmärkta, men möjligen lite väl tillrättalagda stigar. Naturen är väldigt varierande och vid Gropholmarnas naturreservat finns en fantastisk rastplats med vindskydd. Det är en rofylld plats och vi tände en sprakande brasa för att ytterligare höja stämningen. I vassen plaskade en jagande gädda och en större rovfågel svävade majestätiskt över vattnet framför oss.

Längs den sista biten fram till Älvkarleby finns flera picnicbord och bänkar och vi hittar även en gammal trappa som leder ner till en fin sandstrand. Snart ser vi det stora kraftverket där enorma mängder betong blandas med de idag kala och tomma klipporna i det som måste varit en mäktig fors. Vi passerar Laxön som tidigare var militärförläggning för Svea Ingenjörsregemente. Idag finns här hotell, restauranger, några affärer och ett vandrarhem i de vackert restaurerade militärbarackerna.

Leden fortsätter mot nordväst och nu märks det att vi är i Norrland. Skogen byter karaktär på ett dramatiskt sätt och vildmarken blir påtaglig när vi får syn på färsk björnspillning bredvid stigen. Leden går uppåt i den täta skogen och på Höghällsberget finns resterna av en gammal fornborg. Vi passerar ytterligare ett vindskydd och flera enorma gravrösen från bronsåldern. Etappen slutar vid resterna av gården Långhäll som var bebodd till 1943 och därefter användes av Friluftsfrämjandet innan den brann ner på 60-talet. Idag finns det en välutrustad rastplats precis vid gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Härifrån fortsätter vår vandring på Gästerikeleden.

Om man bara vill gå mellan Marma och Älvkarleby kan man ta tåget. Vill man fortsätta fram till Långhäll behöver man ställa en bil vid skoterparkeringen en knapp kilometer öster om vindskyddet. Parkeringen nås via en allt smalare grus- och skogsväg från södra delen av Skutskär.

Magnus Brink

B4Adventures.se

2013-09-23 14:45