Upplandsleden etapp 14 Västland - Marma 19,7 km

Upplandsleden etapp 14 Västland - Marma 19,7 km

Allt ifrån mystisk John Bauerliknande gammelskog till gungande norrländsk myr och trista kalhyggen

Vi lämnade den, nu för tiden, enormt överdimensionerade kyrkan i Västland och efter lite trixande hittade vi stigen in i skogen. Den här etappen följer den gamla Rödfärgsstigen som Marmaborna använde vid kyrkobesök i Västland innan de fick egen kyrka. Periodvis kan man se rester av den gamla stigen men mestadels är den helt försvunnen i skogen.

Vandringen är väldigt varierad och passerar flera olika typer av natur. Man får uppleva allt ifrån mystisk John Bauerliknande gammelskog till gungande norrländsk myr och trista kalhyggen.

Ungefär halvvägs kommer man till Honolulu-stugan som är en välskött och välutrustad stuga i närheten av den av misstag sänkta Trusksjön. Historien bakom namnet på stugan är okänt men platsen ger en skön sinnesstämning, vilket kanske har bidragit till valet av namn. Sista delen av sträckan till Marma är lättgången på bra stigar och skogsvägar i kanten av ett militärt övningsområde och snart skymtar Dalälvens glittrande vatten mellan träden.

 Etappen är väl uppmärkt i terrängen och är 19,7 kilometer lång, om man inkluderar avstickaren till Honolulustugan. Det är rätt långt från de 14 km som skyltarna visar och de 17,5 km som framgår av kartan i Upplandsstiftelsens broschyr. Förbindelsen mellan start och mål är dåliga och en bil vid varje punkt är förmodligen den enda fungerade lösningen.

2013-09-16 12:05