Upplandsleden etapp 13 Lövstabruk - Västland 22 km

Upplandsleden etapp 13 Lövstabruk - Västland 22 km

Vildmark och stora kyrkor från en svunnen tid

Etappen startar i magnifika Lövstabruk, en gång Sveriges största järnbruk. Idag en bortglömd men välhållen påminnelse om en svunnen tid. Leden går från den slottsliknande bruksmiljön rakt in i vildmarken på någon minut. Stigen syns knappt och de enda spåren av civilisation är enstaka jakttorn och någon skogsbilväg. Stillheten är total. Efter en mil passerar man Österlövsta kyrka, ytterligare en påminnelse om hur rikt området en gång har varit.

Regnet sveper in från kusten och vi tar på oss regnkläderna. Snart är vi långt inne i skogen igen. Vi hittar färsk spillning späckad med lingon. Senare får vi klart för oss att spillningen kommer från den björn som befunnit sig i området sedan i våras. Regnet går över och vinden mojnar helt och vi passerar ett nästan magiskt myrområde med enstaka tjärnar. Det är slutet på augusti och värmen från den regnfuktiga marken bäddar in området i en mystisk dimma.

Vi kommer ut ur skogen strax innan Västland, som är vårt etappmål. Orten som idag har 84 invånare skulle förmodligen rymmas på den gigantiska kyrkans första bänkrad.

Det är lätt att hitta start och mål för denna etapp. Leden är periodvis välmarkerad i terrängen men stigen är ofta helt igenväxt. Det finns ett fint vindskydd att rasta i någon kilometer väster om Österlövsta.

2013-09-01 17:38