Tracker med SMS var som helst

Tracker med SMS var som helst

Garmin InReach Explorer+ är en kombinerad GPS, tracker, nödsändare och tvåvägs satellitkommunikationsutrustning för äventyr utanför mobiltäckning.

Kommunikation, tracking och SOS

Garmin InReach Explorer+ kan skicka och ta emot SMS som skrivs direkt i enheten eller via en app i din telefon. Textmeddelandena fungerar på samma sätt som vanliga SMS, förutom att de skickas och tas emot via satellit.

Du kan enkelt dela din tur och position genom MapShare-portalen så familj och vänner kan följa ditt äventyr i sina telefoner eller datorer. Du kan också göra inlägg med din position inkluderad på Facebook eller Twitter.

Vid en olycka eller sjukdom kan du skicka en nödsignal genom att trycka på en skyddad SOS-knapp på sidan av enheten. Nödsignalen går till GEOS, som är en global räddningstjänst som koordinerar räddningsaktioner över hela världen.

En annan bra funktion värd att nämna är att du kan beställa en aktuell väderprognos för din nuvarande plats.

InReach använder Iridiums satellitnät för kommunikation vilket består av 66 satelliter och är ett av de få system som erbjuder total global täckning. Som vid all satellitkommunikation krävs klar sikt mot himlen för sändning och mottagning.

Navigation

InReach fungerar även som en satellitnavigator och DeLormes topografiska kartor finns inlagda från start. Det finns i dagsläget ingen möjlighet att lägga in egna kartor eller använda sig av kartor anpassade för Garmins gps:er.

I övrigt fungerar enheten som en vanlig GPS. Den visar koordinaterna för din position på en karta och låter dig infoga rutter och waypoints via inReach webapp. I navigeringsläget visar enheten din nuvarande position i förhållande till waypoints eller din rutt som också kan sparas löpande. Du har också tillgång till en inbyggd barometrisk höjdmätare liksom en elektronisk kompass.

Hårdvara

Garmin inReach Explorer+ liknar på många sätt Garmins vanliga handhållna navigationsenheter. Knapparna sitter under den 2,3-tum stora skärmen vilket gör att enheten ser initialt lite klumpig och stor ut. Efter att ha använt den på vandring är min uppfattning att den faktiskt är kompakt och passar bra i handen. Den är robust byggd enligt IPX7, vilket innebär att den klarar av att ligga i 1 meters vattendjup i upp till 30 minuter. En klämma på baksidan gör att du kan fästa på ett bälte eller annan utrustning. En smart hållare för ryggsäcken finns att köpa som tillbehör.

Enheten är utrustad med ett kraftfullt inbyggt laddningsbart litiumjonbatteri med en batteritid på 100 timmar vid 10 minuters spårningsläge, vilket är verkligen imponerande. Laddningen sker via micro-usb via dator, väggkontakt eller powerbank.

Observera att en prenumeration krävs för att InReach ska fungera. Det finns flera olika planer. För den som bara vill använda sin enhet under delar av året finns det speciell flexibel plan. Läs mer om olika alternativ på Garmins hemsida.

Sammanfattning

Då Garmin inReach Explorer+ främst är en satellitkommunikator passar den bäst för dem som är på äventyr i områden där mobiltelefoner inte har täckning. Om man inte har nytta av kommunikationsfunktionerna är det ett bättre val att välja en vanlig GPS för navigationen och använda en vanlig telefon för kommunikationen.

För äventyraren utanför mobiltäckning är InReach enkel att använda, välbyggd och tillförlitlig med lång batteritid. På sätt och vis är den säkrare än en satellittelefon eftersom en sådan kräver en förbindelse exakt där och då du vill ringa, vilket sällan är fallet. InReach arbetar istället i bakgrunden med att skicka och ta emot meddelanden hela tiden. Sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är den bästa satellitkommunikatorn som finns på marknaden idag.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2017-06-05 17:30
Tillagd i varukorgen