The walk in the woods (2015)

The walk in the woods (2015)

When you push yourself to the edge, the real fun begins.

Författaren Bill Bryson börjar känna sig gammal och bestämmer sig för att vandra Appalachian Trail. Den berömda vandringsleden sträcker sig 3500 kilometer genom de vilda bakgårdarna av 14 amerikanska stater från Georgia i söder till Maine i norr.

Bill, som spelas av Robert Redford, hoppas kunna göra vandringen i lugn och ro men då den enda som vill följa med honom är den gamle vännen Katz, spelad av Nick Nolte, blir det inte riktigt som han tänkt sig.

Det omaka och till en början mycket oerfarna vandringsparet har mycket olika definitioner av begreppet äventyr. De upptäcker dock så småningom att det är när man närmar sig gränsen för vad man klarar av som det riktigt roliga börjar.

Filmer med käbblande äldre män som tvingas bygga ett fungerande team när de hamnar utanför sina respektive komfortzoner har såklart både gjorts tidigare och på ett bättre sätt. Det som ändå gör att filmen blir sevärd är helt enkelt de tunga huvudrollsinnehavarnas lyskraft och de vackra bilderna på Appalachian Trails omgivningar, vilka är backdrops i många vandrares drömmar.

Filmen bygger på en bästsäljande bok med samma namn som kom ut 1998.

Vandrare som försöker att slutföra hela Appalachian Trails 3500 kilometer på en enda säsong kallas "thru-hikers". Svår terräng, extremt väder, skaderisken och den tid och vilja som krävs gör att endast 30 % av de som försöker klarar utmaningen.

Att gå hela vägen tar normalt fem till sju månader även om några gör det betydligt fortare. Det nuvarande hastighetsrekordet är 46 dagar, 11 timmar och 20 minuter.

Det är förstås mer än vanligt att gå enstaka sektioner av leden och det finns vackra vandringar som man kan göra på någon timma eller under ett par dagar. Läs mer på www.appalachiantrail.org

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2016-04-26 18:19