The Summit

The Summit

I augusti 2008 har 22 klättrare från flera internationella expeditioner samlats i K2:s high camp. Fyrtioåtta timmar senare har 11 klättrare dödats eller försvunnit.

K2 är världens näst högsta berg och ligger i en förlängning av Himalaya i en avlägsen region av Pakistan på gränsen mot Kina. Med en dödlighet bland klättrare på 25 % har berget förtjänat sin titel som världens dödligaste berg.

Till alla högrisk sporter kommer också kärleken till utmaningen, och i augusti 2008 har 22 klättrare från flera internationella expeditioner samlats i K2:s high camp, vilket är det sista lägret innan man gör sina toppförsök. Fyrtioåtta timmar senare har 11 klättrare dödats eller försvunnit.

Filmen The Summit, som kom 2012, är en dokumentärfilm som berättar om en av de största klätterolyckorna på senare tid med dokumentära bilder, intervjuer och rekonstruktioner. Bland de medverkande finns den svenska klättraren Fredrik Sträng och några av hans norska kollegor.

Regissören Nick Ryan och författaren Mark Monroe berättar en skakande berättelse om uthållighet, hjältemod och mänsklig psykologi. Att göra detta i ett komplext och snabbt tempo för en sport som definieras av väldigt långsamma men stadiga framsteg leder till viss förvirring, förmodligen inte olik den som de överlevande kanske fortfarande känner kring händelsen.

Filmen är som bäst när den utan specialeffekter och snarare med filosofiska och psykologiska medel försöker gå till botten med vad som gick fel uppe på berget. Detta leder då till frågan varför människor klättrar i den här typen av massiva och undersköna berg över huvud taget.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2014-10-20 14:56
Tillagd i varukorgen