The Revenant

The Revenant

Den vildaste vildmarksfilmen hittills.

Alejandro Gonzalas iñárritu, en av vår tids mest spännande och innovativa regissörer har gjort den vildaste vildmarksfilmen någonsin. I början av år 2015 tog han med sig sitt filmteam mitt ut i Albertas stora vildmark och satte igång en filmproduktion utan dess like. Speciellt med tanke på dagens filmklimat som inte har sett något liknande sedan Francis Coppola 1976 dök ner i den Filippinska djungeln för att filma Apocalypse Now.

The Revenant utspelar sig på 1820-talet i den amerikanska vildmarken och baseras på legenden om den verkliga personen Hugh Glass, i filmen spelad av Leonardo DiCaprio. Hugh Glass blir attackerad av en björn och får svåra skador. Hans kamrater överger honom men han överlever mot alla odds och bestämmer sig för att hämnas.

Berättelsen är enkel och handlar om hämnd och överlevnad. Det är framför allt människorna och platserna runt omkring kärnan som är det väsentliga. Under den vackra ytan som är The Revenant hittar man nämligen de viktiga och intressanta lager som filmen är uppbyggd på. Rasism och miljöförstöring är två ämnen Alejandro främst valt belysa. Han använder sig av symboler och naturen för att berätta och diskutera.

Miljöerna och fotot är enastående. Albertas storslagna vildmark är fantastiskt vacker på bild. Naturen har möts med en stor respekt och får med heder verkligen ta plats i filmen. 

Filmen förlitar sig också på det skickliga skådespelet. I synnerhet är det Leonardo Dicaprio och Tom Hardy som verkligen är lysande i sina respektive roller. Även Will Poulter, som gör sin första roll i en sådan här omfattande produktion, gör bra ifrån sig. Alejandro har valt att använda sig av riktiga indianer för att gestalta den amerikanska ursprungsbefolkningen i filmen vilket ger filmen en god känsla av autenticitet.

Gripande, trovärdigt, obehagligt och oerhört vackert på samma gång. Den här filmen handlar inte om vildmarken, den är vildmarken.

Erik Brink

www.b4adventures.se

2016-06-02 12:55
Tillagd i varukorgen