Roslagsleden etapp 11: Sandviken – Grisslehamn 20 km

Roslagsleden etapp 11: Sandviken – Grisslehamn 20 km

Den absolut finaste etappen bjuder på vandring i varierad terräng längs Väddökusten med oavbruten och otrolig utsikt över Ålands hav.

Efter en kort vandring från Sandvikens camping kommer du till pittoreska Gamla Grisslehamn där man startade postrodd år 1638 för post mellan Stockholm och Åland. I Mälbyhamn finns spår av 400 år gammal gruvdrift.  Leden fortsätter därefter på Klapperstensfält. Vid Edebyhamn och Havsängen blir vandringen kuperad med skog, små åkrar och små byar. Man passerar fiskeläget i Nothamn som var den största fiskeplatsen på Väddökusten och i Skottviken vandrar du på härlig sandstrand. Även vid Fjällboholmar finns en fin strand med både sand och klipphällar.

Tullviksbäckens naturreservat har två bäckflöden närmast havet och är ett av länets viktigaste naturliga reproduktionsområden för havsöring.

Leden kommer slutligen in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. Du är nu nära slutmålet för Roslagsleden och varför inte fira med en fika på Kafé Kalaset eller en bit mat på någon av restaurangerna i Grisslehamn.

Om du fått blodad tand tar du Eckerölinjen till Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsled 6 till Kilpisjärvi i norra Finland eller börjar om på någon av de andra lederna runt Stockholm.

2013-08-01 14:54