PowerTrekk gör el av vatten

PowerTrekk gör el av vatten

PowerTrekk är en liten laddare för mobiltelefoner som producerar egen el genom en kemisk reaktion mellan väte och syre.

Laddaren använder sig av engångspuckar med ett ämne som separerar vätet från vatten, som man häller i vid användning. Den enda restprodukten i energiframställningen är vattenånga. Laddaren väger 240 gram och innehåller också ett internt lithium-ion batteri på 1500mAh som laddas i förväg via vägguttaget.

Alternativet för oss som ofta befinner oss på platser utan två hål i väggen är att bära batterier eller använda oss av en bärbar solpanel så vid första anblicken skulle ju en Powertrekk vara intressant då batterier väger en del och solen ju ofta går i moln på våra breddgrader.

Efter att ha testat laddaren får man dock klart för sig att en puck väger 33 gram och innehåller fyra watt-timmar energi, men det är nästan samma effekt och man får ut av ett litium-ion-batteri med samma vikt. Puckarna kostar ca 50 kronor styck och skulle kunna vara återanvändbara men det finns idag ingen process för detta. En PowerTrekk kostar dessutom 2000 kronor i inköp.

Hur kul man än tycker att det är att göra el av vatten och hur imponerad Obama än blev av laddaren under sitt besök i Stockholm kommer man ändå fram till att detta inte är någon bra lösning. Att man dessutom inte kan köra laddaren under förflyttning då tillverkaren avråder från att använda den i en ficka eller i ryggsäcken är ytterligare en begränsning.

Om inte ens en outdoor-teknik-nörd som jag hittar anledningen till användning kvarstår möjligen att man genom ett inköp ändå stödjer ett företag som förhoppningsvis satsar på att utveckla tekniken till något med verklig nytta i framtiden.

Magnus Brink, september 2013

B4Adventures.se

2013-09-05 10:58
Tillagd i varukorgen