Mount St Elias

Mount St Elias

Inte en av de vanliga skid- eller äventyrsfilmerna utan en brutal, hissnande och periodvis skräckfylld berättelse.

På gränsen mellan Yukon, Kanada och Alaska, USA ligger Mount St Elias som är det näst högsta berget i Nordamerika. Med sina 5 486 meter drabbas området ofta av kraftiga bittra vindar och fasanfulla snöstormar. Dessa villkor förvärras ytterligare av att berget ligger mycket långt från civilisationen vilket gör Mount St Elias till ett av de svåraste bergen som finns att bestiga.

2007 bestämmer sig två erfarna klättrare från Österrike, Axel Naglich och Peter Ressmann för att tillsammans med amerikanen John Johnston göra något ingen gjort förut. De ska klättra till toppen för att därefter åka skidor hela vägen ner till havet. Då bergets fot ligger vid havsytan blir det då det åk med mest möjliga höjdskillnad i världen.

Filmaren Gerald Salmina och ett litet kamerateam engagerades för att dokumentera äventyret och filmen är ett visuellt porträtt av tre män som försöker sig på en till synes omöjlig utmaning i en av det vackraste, men samtidigt mest extrema och oförlåtande omgivningarna på jorden.

Detta är inte en av de vanliga skid- eller äventyrsfilmerna utan en brutal, hissnande och periodvis skräckfylld berättelse. Räkna inte med att kunna lämna soffan när filmen väl är igång. Filmen är två timmar lång men tankarna kring männen och deras upplevelser på berget pågår betydligt längre.

Mount St Elias premierades på Seattle International Film Festival 2010.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2015-02-06 18:08
Tillagd i varukorgen