Meru

Meru

"Meru är inte Everest"

Av alla svåra berg att bestiga på jorden är Mount Meru, med sin form av en hajfena, förmodligen det svåraste av dom alla. Berget är beläget 6400 meter ovanför floden Ganges i norra Indien. En bestigning börjar med en lång inmarsch följt av big wall klättring med inslag av de mest komplexa hinder som går att hitta. Berget blir därför såväl en mardröm som en oemotståndlig kallelse för världens bästa klättrare.

I oktober 2008 anländer de kända alpinisterna Conrad Anker, Jimmy Chin och Renan Ozturk till Indien för att klättra Meru. Deras planerade sju dagar långa expedition förvandlas snabbt till en 20 dagars klätterodyssé i sträng kyla och med krympande matransoner. Liksom alla som tidigare försökt bestiga berget misslyckas de och de tre tvingas vända bara 100 meter från toppen.

Tre år senare lyckas Conrad Anker övertyga sina vänner att göra ett nytt försök. Den här gången under, om möjligt, ännu svårare omständigheter.

Meru är berättelsen om en expedition på en av naturens allra tuffaste platser som låter klättrarna möta sina mest kraftfulla inre demoner.

Filmen är en imponerande och spektakulär naturdokumentär men speglar också deltagarnas djupa inre reflekterande resa. Sir Edmunds svar på frågan varför han besteg Mount Everest: "Eftersom det är där" skrapar, i detta sammanhang, bara på ytan. Filmen Meru svarar inte heller på frågan, vilken sannolikt inte har något svar, men gör dock ett gastkramande och beaktansvärt försök att förklara.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2016-11-14 14:41
Tillagd i varukorgen