Jeremiah Johnson

Jeremiah Johnson

Denna outdoor film klassiker från 1972 med Robert Redford i huvudrollen är ett måste för alla som gillar att tillbringa tid i vildmarken.

En amerikansk soldat flyr västerut för att fly från det mexikanska kriget och blir en ”mountain man”. Han möter en gammal trapper, som lär honom hur man överlever i vildmarken,

Efter att ha tvingats till att kränka en indiansk begravningsplats, förlorar huvudkaraktären Jeremiah Johnson sin nya indianska fru och deras adoptivbarn i en vendetta mellan honom och en indianstam, vilket förstör hans idylliska liv som trapper och tvingar honom att bli en legendarisk indianmördare på bekostnad av hans ursprungliga ideal.

Med spektakulära landskapsbilder inspelade på plats i Utah fångar filmen både fördelarna av och utmaningen med att leva i den vildmark som Jeremia väljer före civilisationen. På ett rätt oglamoröst sätt berättar regissören Sydney Pollack med Robert Redford i huvudrollen en historia som ifrågasätter både vit kolonialism samtidigt som man ifrågasätter myten om mannen av naturen. Filmen var en av de största när den kom 1972 och en del tolkar den som en beskrivning av känslan i USA efter Vietnamkriget som fördömde civilisationen för att den förstörde vildmarken och förhindrade individer från att leva ett fridfullt liv i den. En fråga som kanske är lika aktuell idag som då fast av andra skäl den här gången.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2014-10-14 16:26
Tillagd i varukorgen