In to the wild

In to the wild

“When you want something in life, you just got to reach out and grab it.”

Efter examen från universitetet ger den 22 åriga toppstudenten och idrottsmannen Christopher McCandless bort alla sina ägodelar och hela sitt sparkonto till välgörenhet och liftar genom USA till Alaska för att leva ensam i vildmarken.

Christoffers resa tar honom från South Dakotas vetefält längs Coloradofloden till Kalifornien. Längs vägen möter han flera färgstarka karaktärer i det amerikanska samhällets utkant som påverkar hans sätt att tänka. Han beger sig till slut ensam ut i Alaskas vildmark, där allt han sett, lärt och känt till sist kulminerar på ett sätt han aldrig kunde ha förväntat sig.

Filmen som kom 2007 bygger på boken med samma namn av Jon Krakauer som gör en tolkning av en sann, om än ifrågasatt historia. Den ställer frågan om Christopher var en heroisk äventyrare, en naiv idealist, en rebellisk nittiotals Thoreau, en orädd risktagare eller bara en person som brottades med den svåra balansen mellan människa och natur.

Regissören Sean Penn har gjort en film som handlar om alla oss som på något sätt svarar på ropet från vildmarken. Filmen har en tung stämning och en tjock atmosfär men saknar tyvärr hela det djup som frågan egentligen kräver.

Om det är historien eller de vackra naturbilderna i filmen som gör att unga människor vallfärdar till bussen som fortfarande står kvar trettio extremt svårvandrade kilometer ut i vildmarken strax norr om Denali National Park i Alaska är svårt att svara på. Det är dock uppenbart att denna film berör en del människor mer än andra.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2014-10-15 10:20