Grizzly Man

Grizzly Man

”Vi kommer väl inte att öppna tidningen en dag och läsa om att du blivit uppäten av en björn?"

Grizzly Man är en dokumentärfilm från 2005 som handlar om Timothy Treadwell, en besatt, självutnämnd grizzlybjörnexpert. Treadwell reste under tretton somrar till Katmais nationalpark, långt ut i Alaskas vildmark, för att leva med, studera och skydda de stora björnarna som lever där.

Som de flesta redan vet blev Timothy och hans livspartner till slut dödade och uppätna av de djur de levde med och kanske älskade mer än sig själva.

Filmen är skapad av Werner Herzog, en legendarisk och prisbelönt tysk filmmakare. Till filmen har han haft tillgång till flera hundra timmar av de häpnadsväckande naturfilmer som Treadwell själv spelade in under sina besök hos björnarna i det magiskt vackra  Katmai.

Herzog avstår från att döma Treadwells minst sagt märkliga metoder och tvivelaktiga mentala tillstånd och låter tittaren själv bilda sig en egen uppfattning. Kanske är han för human för att slita Treadwell i stycken ytterligare en gång.

För oss som, flera gånger, har varit i närområdet och då kommit i närkontakt med de stora björnarna väcker filmen starka minnen. Förvånande nog, även för oss, innebär ett björnmöte inte den skräckupplevelse man skulle kunna tro, utan har snarare gett en varmare känsla av ömsesidig respekt.

Av samma respekt och vetskapen om vad som kan hända i närheten av ett stort, vilt djur backar man naturligtvis sakta och försiktigt bort från platsen. Att utmana ödet som Treadwell gjorde ökar inte den större förståelse om naturen den moderna människan behöver återfå.

Det är svårt att inte, på olika sätt, bli berörd av filmen.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2018-10-09 15:45
Tillagd i varukorgen