Deliverance - Den sista färden

Deliverance - Den sista färden

Filmen från 1972 bygger på James Dickey roman handlar om den hårda både fysika och psykiska resa som fyra stadsbor gör ner för en flod i Georgias orörda vildmark.

De fyra männen, spelade av Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty och Ronny Cox, bestämmer sig för att paddla nerför en outforskad del av en flod innan ett planerat dammprojekt förstör omgivningarna.

Trots varningar från den smutsiga och fattiga lokalbefolkningen och en berömd illavarslande Banjo-duell med en stum inavlad pojke ger sig männen iväg i den vackra naturen och de spännande forsarna. Redan nästa dag vänder sig förutsättningarna mot det sämre och männen hamnar i den mardröm som kan uppstå när något går snett utanför civilisationens skyddsnät.

Det är en film med stora kontraster som betonar skillnaderna mellan den moderna mannen, med sin impuls att förändra, och den råa naturen med dess orörda skönhet. Filmen som, även 2014, måste beskrivas som ultra-våldsam dyker djupt i metafysiska frågor om mänsklig överlevnad.

En klassisk skräckfilm och en sorglig, men inte desto mindre, briljant påminnelse om att människor kan vara de mest hotfulla monstren av alla.

Magnus Brink

www.b4adventures.se

2014-11-21 19:02
Tillagd i varukorgen