Blindsight

Blindsight

Med Himalaya som spektakulär bakgrund följer filmen Blindsight sex tibetanska tonåringar som bestämt sig för att klättra berget Lhakpa Ri, drygt 7000 meter, och som ligger norr om världens högsta berg Mount Everest, 8848 meter.

Ingressen sticker kanske inte ut så mycket om det inte vore så att Blindsight är en dokumentärfilm om sex helt blinda tonåringar. Filmen kom 2006 och är gjord av Lucy Walker.

Filmen startar med den chockerande insikten att många tibetaner än idag anser att blinda människor är besatta av demoner vilket får till och med föräldrarna att ta avstånd från dem. Då de också blir föraktade av byinvånarna står de ofta helt avvisade från samhället.

Sabriye Tenberken är en blind lärare och äventyrare som har etablerat den första och enda skolan för blinda i Tibet. Hon och hennes elever bjöd in den kända blinda bergsbestigaren Erik Weihenmayer för att berätta om sin bestigning av Mount Everest. Under sitt besök inspirerar Erik Sabriye och hennes elever Kyila, Sonam Bhumtso, Tashi, Gyenshen, Dachung och Tenzin att låta honom leda dem upp på Lhakpa Ri.

Det visar sig att deras expedition går bortom allt som någon av dem kunde ha förutsett.

Blindsight är en känsloväckande berättelse om färgstarka och fängslande personligheter som utspelas i en fantastisk bergsmiljö. Höjdrädda kan räkna med svettiga handflator.

Expeditionen avslöjar en fascinerande värderingskonflikt mellan Amerikanerna, som är fast beslutna att nå toppen, och ungdomarnas lärare.

Att se hur konflikten utvecklas och hur båda sidor så småningom inser att de har oväntade saker att lära av de blinda ungdomarna är stor filmkonst.

Magnus Brink

www.b4Adventures.se

2015-10-08 13:05
Tillagd i varukorgen