Tyresta Nationalpark

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av Sveriges finaste urskogar och 1993 blev Tyresta Sveriges 23:dje nationalpark. Nationalparken är 1 970 hektar stor, till övervägande delen bestående av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap.

Runt omkring nationalparken ligger Tyresta naturreservat som gör det skyddade området mer än dubbelt så stort, Även om området är välbesökt och ligger nära en storstad ger det en fantastisk vildmarkskänsla.

1999 drabbades 10 % av området av en intensiv och svårsläckt skogsbrand. Spåren efter denna syns fortfarande tydligt men gör också att vissa områden känns som naturen i fjällvärlden eller ytterskärgården med låg vegetation och vida vyer.

Det finns en mängd fina vandringar att göra i området. Besök www.tyresta.se eller köp boken Vandringar i Tyresta för bra information.

Omväxlande och tuff vandring

En av de mest omväxlande och även tuffaste vandringarna i området startar vid parkeringen i Stensjödal, nära Åvaviken. Av de 14 kilometerna går en tredjedel genom brandområdet. Följ stigen mot Stensjön och vik sen av mot Bylsjön. Vid denna lilla sjö fortsätter du på en sträcka av Sörmlandsleden förbi Årsjön innan du svänger av igen tillbaka mot Stensjön som du denna gång passerar på östra sidan. Gör med fördel en avstickare upp på fornborgen som ger en magnifik utsikt. Det finns flera fina rastplatser runt sjöarna.

Tyresta Nationalpark
Utsikt över Årsjön
Tillagd i varukorgen